3d-гравиране на стъкло

  • Гравиране на стъкло от ЕМТО декор студио
  •  В ЕМТО ДЕКОР СТУДИО ще намерите най-доброто решение за вашия интериор.
  •  Индивидуални проекти по поръчка и размери.
  • Работим на територията на цяла България. 
  • Изработка и монтаж.

Технологията за гравиране на стъкло не е нова. Тя е позната още от древността, като през 17-18век се популяризира силно в Бохемия – върху т.нар. „бохемски кристал“. Върху него започват да гравират сюжети, флорални мотиви, природни картини, което го прави широко известно в цяла Европа. В днешно време един от най-търсените материали за гравиране си остава стъклото. Технологията за гравиране на стъкло или 3D гравиране не е просто метод за декорация на различни предмети, а своеобразен вид съвременно изкуство, предлагащо изработка на ефектни изделия, придавайки им особеност, изтънченост и уникалност.

Виж повече

Какво представлява гравирането на стъкло?

Гравирането на стъкло представлява техника за изработване на изкуство върху повърхността на стъклото чрез прилагане на киселини, сода или абразивни частици, ръчно или чрез иновативни методи. Прилагат се различни начини при гравирането на стъкло, за да се създаде художествен ефект или просто да се направи непрозрачна повърхност. С помощта на гравирането на стъкло се украсяват различни продукти – от малки сувенири до големи интериорни предмети.

Техники за гравиране на стъкло

В следващите редове ще се запознаете с най-разпространените методи за гравиране на стъкло. Един от най-често срещаните начини за гравиране на стъкло е киселинното гравиране на стъкло, което се извършва с помощта на hexafluorossilicic киселина (H2SiF6), която когато е безводна е безцветна. Киселината се получава чрез разтваряне на силикагел в смес от флуороводородна киселина, кварцов прах, калциев флуорид и концентрирана сярна киселина, получени след нагряване. Друга техника, която се използва за гравирането на стъкло е чрез паста. Тя се използва най-вече от любители, защото е по-лесно за работа за разлика от киселината. Такава паста за гравиране на стъкло се предлага от магазини, свързани с изкуството. Тя се състои от съединения на флуора, като флуороводород и натриев флуорид (които междудругото са много опасни). Понеже видовете киселини, използвани в този процес на гравиране на стъкло са изключително рискови, абразивните методи придобиват по-голяма популярност. Друга често срещана техника за гравиране на стъкло е абразивно бластиране известна като „песъкоструйна“. Този похват за гравиране на стъкло се прилага за създаване на модели върху стъклени предмети, при създаването на „замръзналия“ поглед към стъклото. Най-често се употребява в интериора и за  търговски цели. С най-прости думи този метод за гравиране на стъкло представлява – въздух под високо налягане, смесен с абразивни материали – ръчно се управлява и напрактика се рисува, като се държи пистолет, от който излиза абразива. Отнема се част от повърхността на стъклото, създавайки желания ефект – някакъв вид рисунка, образ, картина… Колкото по-дълго потока въздух и абразивни материали са концентрирани на едно място, толкова по-дълбоки са релефите.Но самото гравиране с пясъкостроене има много видове техники на изпълнение – матиране, 3D гравиране на стъкло, светлосянка, като всичките могат да бъдат комбинирани и да се получи истинско произведение на изкуството. Този метод на гравиране на стъкло е напълно ръчен.  Какво представлява този процес на гравиране на стъкло? По същество това е пръскане на външния повърхностен слой на продукта с помощта на пистолет. Благодарение на този вид гравиране на стъкло ефектите които се получават са вечни.

Предимства при 3D гравиране на стъкло

Гравиране на стъкло 2
Гравиране на стъкло ЕМТО ДЕКОР СТУДИО

В следващите редове ще ви запознаем с някои от предимствата при гравиране на стъкло. Чрез гравирането на стъкло могат да се илюстлират изображения с несравнимо качество. Чрез гравирането на стъкло се постигат разнообразни дизайнерски решения. Също така гравирането на стъкло дава възможност за гравиране на изображения и графики. Тази вид техника чрез много добра прецизност и усвояване може да се достигне до така нареченото “3D” гравиране, което придава обем и пластичност на дизайна върху самото стъкло или огледало.

Приложение на 3D гравирането на стъкло

Приложението на гравирането на стъкло е голямо. Причината за това е че се използва с различни намерения и има различна функционалност. Гравирането на стъкло може да бъде използвано навсякъде в интериора. Гравирането на стъкло показва лично отношение, независимо за какъв повод се използва. Възможно е да бъдат изгравирани инициали, дати, фирмени лога, както и различни послания. Много фирми използват гравирането на стъкло, за да придадат на различни предмети индивидуалност, като по този начин им придават корпоративна идентичност. За лични поводи и различни празници методът гравиране на стъкло е страхотен начин да бъде изразено лично отношение. Един на пръв поглед обикновен подарък се превръща в уникален и много значим. С помощта на гравирането на стъкло изделието се превръща в символ. Това е подарък, който носи сантимент. Независимо дали гравирането на стъкло се осъществи чрез ръчна избработка, всеки предмет може да бъде преобразен, да има ново приложение, да бъде уникален.

Особености при гравирането на стъкло

Интересен факт при технологията на гравиране на стъкло, е че придава обем и пластичност на дизайна, този вид гравиране на стъкло дава възможност да се работи върху големи стъкла, което пък от друга страна има предимтво да развихрите въображението си и да се създадат неповторими дизайнерски решения. Най-голямото предимство е че няма ограничения за възможностите на проектиране и изпълнение. За да се създаде такъв вид гравирано стъкло е нужно да се знаят размерите, основния стил на дизайна, който всеки сам по себе си харесва, да отговаря на вашите вкусове и спецификация, да се изготви проект съобразен изцяло по ваше желание.

Какво представлява гравирането на стъкло?

Техники за гравиране на стъкло

Предимства при 3D гравиране на стъкло

Приложение на 3D гравирането на стъкло

Особености при гравирането на стъкло