Матиране

 • Матиране на стъкло от ЕМТО Декор студио
 •  В ЕМТО ДЕКОР СТУДИО ще намерите най-доброто решение за вашия интериор.
 •  Индивидуални проекти по поръчка и размери.
 • Работим на територията на цяла България. 
 • Изработка и монтаж.

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Контакти

От край време човек се стреми да преобрази и украси дома си по всякакъв възможен начин. Жаждата за красота не ни оставя и днес. Всеки се опитва да придаде на дома си уникалност и индивидуалност. Всички сме заобиколени от много предмети от стъкло, както вкъщи, така и на работа. Като започнем от маси за кафе, огледала, стъкла на прозорци, стелажи, интериорни врати, съдове и други. Всички тези изделия обикновено са прозрачни и не предизвикват вълнение. С техниката матиране на стъкла ние можем да поправим това, като добавим красива декорация, обработвайки стъклото с матови непрозрачни шарки върху него. Матирането на стъкла може да се приложи върху почти всяка стъклена повърхност, изключение прави единствено топлоустойчивото стъкло, което обикновено е обозначено със специален знак.

Виж повече

Техники за матиране на стъкла

Методите за матиране на стъкла са доста прости. Ето и краткият списък за матиране на стъкла:

 • Залепване на матово фолио за матиране на стъкла;
 • Матиране на стъкла чрез нанасяне на матираща паста върху повърхността;
 • Матиране на стъкла с помощта на пясъкоструйник;
  Матиране на стъкла 1
  Матиране на стъкла техники

Матирането на стъкла с филм може да се каже, че е най-достъпният и най-прост откъм работа. На пазара може да се открие специално фолио за глазура, което да помогне в действието матиране на стъкла. При тази този вид техника на матиране на стъкла, фолиото трябва само да се залепи за стъклото с обратна страна. Този начин на матиране на стъкла обаче има един недостатък – въпреки че повърхността става непрозрачна, не може да се нарече пълноценна постелка и може да се отлепи. Ако искаме да получим наистина матова структура, следва да изберем друг метод за матиране на стъкла, като например матиране на стъкла с паста. Ако се спрем на този способ за матиране на стъкла всичко от което ще се нуждаем е паста за глазура на стъкло, която е лесна за намиране и закупуване от магазинната мрежа. Произвежда се от различни компании. Самият процес на матиране на стъкла е много прост. И последният метод – матиране на стъкла с пясъкоструйка, това е методът, използван в производството. Това е най-надеждният и висококачествен похват за матиране на стъкла. Пясъкоструйката може да направи матиране на стъкла с всякаква дълбочина и плътност. За обработка на големи повърхности той е незаменим помощник. С този вид техника на матиране на стъклата непрозрачната повърхност която се получава остава на практика вечно.

Предназначение и възможности на матирането на стъкла

Възможностите за матиране на стъкла са или да бъдат цялостно матирани, като стъклото се покрива изцяло, или да бъде ограничена видимостта чрез наслагване на различни детайли и орнаменти, образуващи фигури или пък разпръснати детайли. Цалостно матиране на стъкла се прави с цел ограничение видимостта в помещението Погледнато отвън са видими само силуетите на хора в близост до матираната преграда. Същият резултат се забелязва и при матирането на стъкло, прозорец или витрина. На практика матирането на стъкла се постига чрез механично отстраняване на най-горния слой на стъклото. По този начин прозрачността се нарушава, но не спира притока на слънчева светлина.

Резултати, цели и комбинации при матиране на стъкла на фирмени помещения и частни сгради

Матиране на стъкла 2
Матиране на стъкла идеи

Често при матиране на стъкла на фирмени помещения като фризьорски салони или салони за красота, има изискване да се извърши не просто матиране на стъклата, а да се постави рекламен надпис върху тях. Матирането на изображения чрез матиране на стъкла, съчетано с марки и лога на фирмата създава ефект на осветяване. Той е подходящ за паравани или разграничаващи преградни стъкла в офиси или салони за красота. С матиране на стъкла се създава изключително впечатление. Услугата матиране на стъкла се прави и с декоративна цел. Възможностите и тук са много, като изборът е според нашата собствена визия. Матираното стъкло създава стил, уют, спокойствие, комфорт и ограничава видимостта на избраното помещение. С матирането на стъкла имаме възможност да създадем желаната атмосфера за работа или живот.

Матиране на стъкла – последваща грижа за тяхната безупречност

Матиране на стъкла 3
Матиране на стъкла за дом и офис

Която и техника за матиране на стъкла да изберем, трябва да сме наясно и да се запознаем и с качествената грижа за поддръжката на стъклото. Мнозина не са наясно как да почистят мазни петна при матирани стъкла. За да не се виждат върху матовата повърхност мръсотия или петна, след обработка на матираното стъкло се прилага „фиксаж“, който предпазва от пръстов отпечатък и замърсявания. Това дава възможност да не се използват перилни и почистващи препарати, а просто да се избърше повърхността с влажна или микрофибърна кърпа. В случай, че има сериозно замърсяване на стъклата, тогава може да се използват специални средства, които могат да бъдат закупени от специализирани магазини или в супермаркет. Едно нещо трябва да се има предвид – матовата повърхност се страхува от почистващи препарати, които съдържат силикон или флуор. За да се поддържа матовата повърхност винаги красива, трябва да полагаме грижи за нея. Естественият велур би ни помогнал за това. Достатъчно е да се избърше продукта с парче влажна кърпа.

Положителни характеристика при матирането на стъкла

На първо място с матирането на стъклата можем да създадем обособено пространство, вкъщи или на работа, невидимо за очите на другите хора. С матирането на стъклата успяваме да постигнем различни дизайнерски стилове, да създадем грациозни и красиви изделия от матирано стъкло. За матирането на стъкла се използват различни техники за обработка. С две думи матирането на стъкла има универсално използване. Матирането на стъкла ви позволява да придадете оригиналност и специален чар дори на безлики предмети.

Техники за матиране на стъкла

Предназначение и възможности на матирането на стъкла

Резултати, цели и комбинации при матиране на стъкла на фирмени помещения и частни сгради

Матиране на стъкла – последваща грижа за тяхната безупречност

Положителни характеристика при матирането на стъкла